27 Nisan 2017 Perşembe

EBEVEYNLERE REHBER OLACAK KİTAP ÖNERİLERİ

İki kişi olan ailelerine bir bebeğin katılma haberiyle birlikte çiftlerde, ebeveyn olmanın heyecanıve merakı başlar. Ebeveynlik sürecinde çiftlerin nelerle karşılaşacakları ve nasıl tepki vermeleri gerektiği ile ilgili kafaları karışmaktadır. Büyüyen çocukla birlikte kafalarındaki soru işaretleri değişerek artmaktadır. Anne babalara etkili ebeveyn olma yolunda rehber olabilecek bazı kitap tavsiyeleri şunlardır;



  • Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler? ArleneEisenberg, Heidi E. Murkoff, Sandee E. Hathaway
Ebeveynliğin ilk on iki ayında bilmek isteyeceklerinize yanıt olarak hazırlanmış bir kitap. Anne babaların bebeğin ilk aylarındaki gelişimini takip edebilecekleri ve karşılaşabilecekleri sorunları ele alan bilgilerle dolu.
  • Etkili Anne-Baba Eğitimi. Dr Thomas Gordon
Ebeveynlerin etkin dinleme becerisi ile çocuklarını nasıl dinleyeceklerini, çocuklarının kabul edilemeyecek davranışlarla nasıl baş edeceklerini ve çatışma çözme yöntemlerinin anlatıldığı faydalı bir eser.
  • Gerçekten Beni Duyuyor musun? Leyla Navaro
Alışılmış çocuk gelişim kitaplarından farklı okurla konuşan, dertleşen, tekrar okunan bir kaynak olarak tarif edilen kitap doğru iletişim kurmak üzerine yazılmıştır.
  • A’dan Z’ye Pozitif Çocuklar Yetiştirme.  Prof. Dr. Alan E. Kazdin
Huysuzluk, kardeş kavgaları, okula geç kalma, ev ödevi sorunları gibi sorunlar için uygulanabilecek metodları ve pozitif çocuklar yetiştirmenin mümkün olduğunu anlatan bir kitap.
  • Bütün Beyinli Çocuk. Daniel J. Siegel, TinaPayneBryson
Ebeveynlerin hayatını zora sokan çocuk davranışlarının ardında onların gelişen beyinlerinin sorumlu olduğunu, onlara yardımcı olduğunuz takdirde kaosun azalacağını söyleyen ve tavsiyelerin olduğu bir kitap.
  • Doğal Ebeveynlik. Dr William Sears, Martha Sears
Doğal ebeveynliğin nasıl olduğu, anne bebek arasında güvenli bağlanmanın nasıl kurulacağı, bebeğe nasıl yaklaşılması gerektiğiyle ilgili bilgilerin olduğu faydalı bir eser.
  • Çocuğunuza Kulak Verin. Aletha J. Solter
Değerli bir çok bilginin olduğu kitapta 2 ile 8 yaş arasındaki dönemi anlatıp, ceza yerine kullanılabilecek yöntemlerden bahsediyor.
  • Çocuğunuza Sınır Koyma. Robert J. Mackenzie
Çocukların güvende hissedebilmeleri için sınırlara ihtiyaçları vardır. MacKenzie'nin rehberliğinde ebeveynler çocukların nasıl kuralları ve sorun çözme becerilerini öğreneceğini keşfedebilirler.
  • Anne Baba ve Çocuk Arasında. Dr. Heim G. Ginott
Tüm dünyada ebeveyn çocuk iletişimini güçlendirmek için yazılmış en iyi kitaplar arasında yer alan bir eser.Tehditlere, rüşvetlere, alaylara ve cezalandırmalara başvurmadan çocukların nasıl eğitileceğini ve çocukların duygularını anlamayı öğretiyor.
  • Sınırlarını Aşan Çocuklar. AnatBaniel
Otizm, Asperger Sendromu, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi özel gereksinimi olan çocuğa karşı ebeveynlerin neler yapabileceklerini, onları nasıl doğru yönlendirebileceklerini anlatan bir kitap.

Bu Yazı 16.03.2017 tarihinde Hurriyetaile.com sitesinde de yayınlanmıştır. 




Gülşah Öztürk Erten
Uzman Klinik Psikolog & Pedagog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder